Biserica emblematică a orașului
Piatra de temelie a bisericii Pietati a fost pusă la 29 mai 1816, lucrările fiind conduse de Georg Winkler, un meșter zidar, și Christian Kiermayer, un tâmplar. Construcția a continuat în mai multe etape din cauza lipsei de fonduri. Biserica a fost sfințită definitiv abia treisprezece ani și jumătate mai târziu, la 29 noiembrie 1829.
Este important de menționat că, în 1818, a fost construită o școală luterană în curte, lângă sacristia bisericii. Fosta clădire a școlii se află încă în curtea parohiei.
Pentru a compensa înălțimea clădirilor înconjurătoare de la începutul secolului, turnul bisericii luterane din Cluj a fost înălțat cu patru metri în 1914, conform planurilor lui Albert Akeszmann și ale arhitectului Károly Reményik. Biserica evanghelică, construită în stil baroc austriac, are o înălțime actuală de 43 m, o lungime exterioară de 34,6 m și o lățime de 17,9 m, în timp ce în interior nava bisericii are o lungime de 16,3 m și o lățime de 15,35 m, sanctuarul are o lungime de 7,65 m și o lățime de 10,4 m, iar înălțimea maximă interioară este de 15,8 m.
Începând cu 1820, partea dinspre strada Podului (acum strada Regele Ferdinand) a fost ocupată de magazine, care au fost demolate în timpul lucrărilor de renovare din 1958. Biserica luterană, situată în colțul de nord-est al Pieței Unirii, la intersecția străzilor Regele Ferdinand și Bulevardul 21 decembrie 1989, este o clădire dominantă al orizontului orașului, combinând elemente baroce târzii cu cele neoclasice.
Amenajare interioară în stil Empire și orgă de concert unică
Biserica este încă mobilată în stilul Empire din secolul al XIX-lea, cele mai frumoase piese fiind amvonul din lemn de pin, sculptat în 1826 de către maestrul tâmplar Lucas Hoch, și altarul cu coloane compozite, încadrat de un fronton decorat cu ochiul lui Dumnezeu și urne ghirlande. Structura altarului a fost realizată de maestrul tâmplar Georg Schneider. Pictura de pe altar este opera pictorului academic vienez Johann Gentiluomo și reprezintă scena lui Hristos pe Muntele Măslinilor.
Cealaltă atracție a bisericii este cristelnița baptismală din piatră, care datează din 1721, cu o cupolă în formă de cochilie și un capac din cupru cu smalț alb cu o statuetă barocă din lemn reprezentând botezul lui Hristos. Fontul baptismal poartă următoarea inscripție în latină:
IN HONOREM ET GLORIAM DEI LITET – Un sacrificiu bun pentru onoarea și gloria lui Dumnezeu.
ECCLESIAE EMOLUMENTUM CURAVIT – Făcut pentru uzul Bisericii
O monogramă nedescifrată și anul de realizare, 1721.
Biserica are o orgă pneumatică cu trei mecanisme, construită de firma Walker din Ludwigsburg, Germania, care a fost sfințită la 5 aprilie 1913. Construcția acesteia nu a fost finalizată din cauza izbucnirii Marelui Război, iar cel de-al treilea manual nu a fost instalat. Ca urmare a renovării din 2018-2021, orga a fost complet renovată, iar cel de-al treilea manual a fost construit. Astfel, orga pneumatică din Biserica Evanghelică Luterană din Cluj este acum, după recenta extindere și renovare, unică și a devenit cea mai bună orgă de concert din Cluj.
Istoria clopotelor bisericii este, de asemenea, foarte interesantă. Știm din documentele regretatului îngrijitor Dr. Károly Jászay că parohia evanghelică luterană din Cluj a avut de-a lungul secolelor șase clopote noi, dintre care două au fost refăcute și trei au fost folosite în scopuri de război. Din 1918, în turnul bisericii luterane a rămas un clopot mare de 6 mase, clopotul Sfintei Treimi. În actualul proces de renovare a bisericii, la puțin peste 100 de ani distanță, în Anul Unirii 2020, două clopote noi au fost turnate în turnătoria lui Imre Lázár din Odorheiu Secuiesc, astfel încât trei clopote împodobesc din nou turnul bisericii luterane din Cluj. Unul dintre noile clopote cântărește 37 kg și se numește Clopotul Rugăciunii Domnești, în timp ce celălalt cântărește 210 kg și se numește Clopotul Unității. Clopotele au fost recepționate și sfințite la Cluj în data de 2 octombrie 2020.
Renovări pentru a corespunde nevoilor congregației
În același timp, a fost creat un colț pentru copii în secțiunea de sub tribuna corului, care este închis fonic cu un perete de sticlă. Atât cei mici, cât și cei mari pot intra și, datorită sistemului de sunet, pot vedea și auzi tot ce se întâmplă în biserică – dar nu există niciun zgomot care să provină din colțul copiilor. Acest lucru înseamnă că familiile, părinții și copiii deopotrivă pot participa la slujbe și la alte evenimente.
Pietati este singura biserică evanghelică luterană din Cluj. Există slujbe regulate în limba maghiară în fiecare duminică dimineața de la ora 10.00, iar o dată pe lună există și o slujbă în limba germană. În plus, Biserica Pietati găzduiește numeroase concerte și evenimente culturale, astfel încât această casă a lui Dumnezeu nu va fi folosită doar de credincioșii luterani, ci va fi deschisă și pentru clujeni, din țară sau și din străinătate.
Poze: Roland Váczi
Condiții financiare pentru implementarea proiectului
În data de 13 august 2018, în urma organizării unei proceduri de achiziție, a fost semnat contractul de lucrările de restaurare cu asocierea formată din firmele de construcții Kvadrum Axis SRL și Decorint SRL. Totodată Ostentum SRL, a asigurat de supraveghere tehnică pe toată durata a execuției. În data de 22.07.2021 a avut loc recepția lucrărilor de restaurare a Bisericii Evanghelice Luterane din Cluj-Napoca.
În paralel cu biserica, întregul complex de clădiri, inclusiv sediul și birourile parohiei și ale episcopului, precum și fosta școală lutherană, au fost renovate, costurile lucrărilor fiind asigurate de guvernul maghiar și de Secretariatul de Stat pentru Culte din România.
Slujba de sfințire a bisericii și a complexului va avea loc la 24 septembrie 2021.